De Boekhouding Regelen In Een Bedrijf Kan Nog Knap Lastig Zijn

In een bedrijf moeten alle inkomsten en uitgaven worden geregistreerd. Een bedrijf dat is opgenomen in het handelsregister, bijvoorbeeld een GmbH, is verplicht om te dubbelen. Aan de andere kant hoeven solitaire handelaren die geen handelsvergunning hebben over het algemeen niet te worden dubbel geboekt. Al dit soort zaken kun je als freelaner gewoon opslaan in je beste online boekhoudprogramma, daarnaast is het mogelijk om alle administratie software te koppelen aan andere software binnen je bedrijf.

In de regel geldt dit ook voor alle freelancers en eigenaren van kleine bedrijven. Deze hoeven alleen de contante ontvangsten en uitgaven te registreren. Dit kan op een klassieke manier worden gedaan met pen en papier of met software.

Welke variant u ook kiest, het is altijd heel belangrijk om vanaf het begin orde in uw systeem te brengen. Anders kan het aan het eind van het jaar erg moeilijk zijn om winsten en verliezen correct te vergelijken en te evalueren. Omdat de meeste ondernemers niet altijd bekend zijn met de boekhouding en zichzelf daarom niet vertrouwen, wordt hiervoor een externe accountant ingehuurd.

Als alternatief kan men ook beheren met een boekhoudsoftware. Dit stelt ook stichters met weinig voorkennis in staat om zelf de boekhouding te doen. Het aanbod op de markt is nu erg groot en behoorlijk onhandelbaar. Uiteindelijk heeft social-startups.de gekozen voor de software van Lexware . De omvang van deze software is voldoende voor onze doeleinden en waarschijnlijk geschikt voor andere kleine tot middelgrote bedrijven.

Tip 1: Neem zelf de boekhouding over of overhandig hem?

Beslis al bij de stichting of u de boekhouding aan externe accountants / belastingconsulenten wilt geven of dat u dit zelf wilt overnemen. Externe providers zijn meestal duur en de moeite waard alleen vanaf een bepaalde verkooplimiet. Als u kiest voor de goedkopere optie Doe-het-zelf, gebruik dan een boekhoudsoftware die het beste bij uw bedrijf past. Het moet software zijn die niet te vol is met functionaliteit, maar toch voldoende biedt om te voldoen aan wettelijke vereisten. Zo kunt u de financiƫn van uw bedrijf overnemen en de controle houden

Tip 2: Foutloze facturen

Onderzoekt met name ontvangen facturen, anders kunnen zich moeilijkheden voordoen bij het aftrekken van de voorbelasting. Ontvangen (en ingeleverde) facturen moeten foutvrij zijn. Elke factuur moet minstens de volgende elementen bevatten:

  • Naam en adres van het bedrijf en de klant of begunstigde
  • factuurdatum
  • Factuurnummer (uniek)
  • BTW nummer of USt.-ID
  • Tijdstip van dienstverlening en hun vergoeding